Novi zakon o službenicima u RS: Kraća procedura za posao

Bez autora
Oct 10 2011

Novi zakon o državnim službenicima u RS dvostruko je skratio rokove za njihova imenovanja te im proširio krug članova porodice zbog čije bolesti ili smrti imaju pravo izostati s posla. Postupak postavljenja mora se završiti najkasnije u roku od 30 dana za državne službenike koje postavlja Vlada, a za ostale državne službenike u roku od 15 dana od dana prijema prijedloga od agencije koja provodi zapošljavanje. Ranije je taj rok bio 60, odnosno 30 dana od dana prijema prijedloga. Istraživanja o lokalnoj upravi pokazuju da na 300 stanovnika u RS u prosjeku dolazi jedan činovnik, dok je u Evropi taj odnos jedan službenik na 2.000 stanovnika. Broj zaposlenih u državnoj upravi zajedno s odbranom u RS je oko 22.800, što je 2,5 puta više od broja radnika u poljoprivredi, lovu i šumarstvu. Novim zakonom o službenicima definira se i da imaju pravo izostati s posla pet dana u slučaju smrti i tri dana zbog bolesti nekog od članova porodice, dok se članovima porodice smatraju: bračni i vanbračni supružnik, bračna, vanbračna i usvojena djeca, pastorčad, majka, otac, očuh, maćeha, usvojilac, djed i baka po majci i ocu, braća, sestre i ostali članovi zajedničkog domaćinstva.

Novi zakon o službenicima u RS: Kraća procedura za posaoNovi zakon o državnim službenicima u RS dvostruko je skratio rokove za njihova imenovanja te im proširio krug članova porodice zbog čije bolesti ili smrti imaju pravo izostati s posla.
 
- Postupak postavljenja mora se završiti najkasnije u roku od 30 dana za državne službenike koje postavlja Vlada, a za ostale državne službenike u roku od 15 dana od dana prijema prijedloga od agencije koja provodi zapošljavanje - navodi se u novom prijedlogu zakona.

Ranije je taj rok bio 60, odnosno 30 dana od dana prijema prijedloga.

Istraživanja o lokalnoj upravi pokazuju da na 300 stanovnika u RS u prosjeku dolazi jedan činovnik, dok je u Evropi taj odnos jedan službenik na 2.000 stanovnika. Broj zaposlenih u državnoj upravi zajedno s odbranom u RS je oko 22.800, što je 2,5 puta više od broja radnika u poljoprivredi, lovu i šumarstvu.

Novim zakonom o službenicima definira se i da imaju pravo izostati s posla pet dana u slučaju smrti i tri dana zbog bolesti nekog od članova porodice, dok se članovima porodice smatraju: bračni i vanbračni supružnik, bračna, vanbračna i usvojena djeca, pastorčad, majka, otac, očuh, maćeha, usvojilac, djed i baka po majci i ocu, braća, sestre i ostali članovi zajedničkog domaćinstva.

Politički utjecaj

Novi zakon ubuduće će regulirati i mogućnost političkog utjecaja na radnom mjestu.

- Državni službenik ne smije u svom radu slijediti instrukcije političkih stranaka i za vrijeme radnog vremena na bilo koji način podsticati druga lica da se uključe u rad političke stranke - dodaje se u entitetskom zakonu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik